Sveti Ilija u Stocu 2014. i blagoslov prije sv. Mise na „Trgu sv. Ilije proroka“Na Ilindan, 20. srpnja u 11,00 sati vjerni puk, kojega je bilo više tisuća, okupio se u dvorištu župne crkve, zazvonila su zvona, a iz crkve je krenula procesija s predvoditeljem mons. dr. Vjekoslavom Huzjakom, biskupom bjelovarsko-križevačkim, koji je predvodio misno slavlje uz 10-ak svećenika koncelebranata. Na početku obreda biskup je ispred kipa na Trgu sv. Ilije proroka izmolio posvetnu molitvu sv. Iliji. Veličanstveni kip je izliven u bronci, visok je 3 m., a rad je ak. kipara Kuzme Kovačića. Poslije molitve i blagoslova „Urbi et orbi – Gradu i svijetu“ svečana procesija uputila se prema vanjskom oltaru ispred Pastoralnog centra. Veliki župni zbor „Mladi“ i „Klapa 6“ predvodili su liturgijsko pjevanje.

Na početku Mise sve je nazočne pozdravio stolački župnik don Rajko Marković. Prvo je pozdravio predvoditelja, izrazio mu srdačnu dobrodošlicu, a mladi su biskupu predali umjetničku sliku ak. slikara Trpimira Grgića, akril na platnu „Stećci Radimlja Stolac“, zatim je župnik pozdravio, sve svećenike, predstavnike vlasti, medija, iseljenike i sav vjerni puk. Poslije je uzeo riječ predvoditelj, uzvratio na pozdrave te pozvao narod na kajanje u vjeri kakvu je imao sv. Ilija. Slijedila su misna čitanja koja su čitali mladi iz župe i sve funkcije toga dana imali su mladi i svu organizaciju Ilindanskih svečanosti sa župnikom i časnim sestrama Alojzijom i Slavom iznijeli su mladi Stoca, što je posebno hvale vrijedno. Poslije Evanđelja slijedila je nadahnuta biskupova propovijed koja se pozorno slušala, a u kojoj je biskup sv. Iliju stavio svima koji vjeruju u jednoga Boga za uzor, a svijet pozvao da živi u Ilijinoj vjeri koja je neustrašiva i tvrda. Pod Misom se pričestilo veliko mnoštvo vjernika. Pri kraju sv. Mise slijedila je biskupova završna riječ, u kojoj se zahvalio biskupu Ratku i župniku Rajku na pozivu, organizatorima na dobroj organizaciji ovoga dana, te izrazio radost što je mogao sudjelovati u ovoj župnoj i gradskoj svečanosti, a na kraju „Lijepa naša“.

Odmah poslije Mise slijedio je kulturno-glazbeni program domaćih društava što je svijet s oduševljenjem popratio i uključio se. Uslijedilo je opće pučko slavlje, uz ugodno druženje i čašćenje. Biskup se uz pratnju župnika zadržao pred crkvom s narodom, s mnogima se rukovao i koju progovorio što je okupljeni puk s oduševljenjem prihvatio. Poslije je svijet pošao u stočana na ručak, a neki su posjetili župni Muzej i Galeriju.

Na večer kod župne crkve, opet se okupio silan svijet, nekoliko tisuća, a posebno djeca i mladi, na „Ilindanski koncert“ Marina Previšića i grupe „Kamen“, koji su svojim bogatim repertoarom sve digli na noge. Tako su Dani sv. Ilije proroka u Stocu završili na opće zadovoljstvo stolačkog puka, hodočasnika, gosta i prijatelja. Bogu hvala!

{rokbox album=|ilindan2014| title=|Sveti Ilija u Stocu 2014.| thumbcount=|37|}images/stories/vijesti/2014/ilindan/*{/rokbox}