Sveti Ilija u Stocu 2017.Na Ilindan, u četvrtak, 20. srpnja 2017. u 11,00 sati vjerni puk, kojega je bilo više tisuća, okupio se u dvorištu župne crkve, zazvonila su zvona, a iz crkve je krenula procesija s predvoditeljem mons. Mijom Gorskim, pomoćnim biskupom zagrebačkim, koji je predvodio misno slavlje uz 15-ak svećenika koncelebranata.

Na početku obreda biskup je ispred kipa na Trgu sv. Ilije proroka izmolio posvetnu molitvu sv. Iliji. Veličanstveni kip izliven u bronci, visok je 3 m., a rad je ak. kipara Kuzme Kovačića. Poslije molitve i blagoslova „Urbi et orbi – Gradu i svijetu“ svečana procesija uputila se prema vanjskom oltaru ispred Pastoralnog centra. Veliki župni zbor „Mladi“ predvodio je liturgijsko pjevanje.

Na početku Mise sve je nazočne pozdravio stolački župnik don Rajko Marković. Prvo je pozdravio predvoditelja, koji je pri HBK predsjednik Odbora za mlade, pa je preko te funkcije odavno povezan sa stolačkim mladima, izrazio mu srdačnu dobrodošlicu, a mladi su biskupu predali umjetničku sliku akad. slikara Mišela Stojanovića, akril na platnu „Stolački vidoški grad“, kojega je u VI. st. sagradio car Justinijan, isti onaj car koji je u Carigradu sagradio najpoznatiju crkvu svijeta „Aja Sofiju“, zatim je župnik pozdravio, sve svećenike, predstavnike vlasti, medija, iseljenike i sav vjerni puk.

Poslije je uzeo riječ predvoditelj, uzvratio na pozdrave, te pozvao narod na kajanje u vjeri kakvu je imao sv. Ilija. Slijedila su misna čitanja koja su čitali hrašanjski bogoslov i mladi iz župe, a sve funkcije toga dana imali su mladi i svu organizaciju Ilindanskih svečanosti sa župnikom i časnim sestrama Alojzijom i Slavom iznijeli su mladi Stoca, što je posebno hvale vrijedno. Poslije Evanđelja slijedila je nadahnuta biskupova propovijed koja se pozorno slušala, a u kojoj je biskup sv. Iliju stavio svima koji vjeruju u jednoga Boga za uzor, a svijet pozvao da živi u Ilijinoj vjeri koja je neustrašiva i tvrda. Pod Misom se pričestilo veliko mnoštvo vjernika. Pri kraju sv. Mise slijedila je biskupova završna riječ, u kojoj je zahvalio župniku Rajku na pozivu, biskupu Ratku na dopuštenju, a vjernom puku na pobožnom sudjelovanju, organizatorima na organizaciji ovoga dana, te izrazio radost što je mogao sudjelovati u ovoj župnoj i gradskoj svečanosti po prvi put u Stocu u kojoj je uočio veliki broj djece i mladih što i nije baš običaj na sličnim slavljima po svijetu i na kraju „Lijepa naša“.

Odmah poslije Mise slijedio je kulturno-glazbeni program domaćeg Folklornog društva što je svijet skupa s biskupom s oduševljenjem popratio i na kraju se i svijet uključio. Uslijedilo je opće pučko slavlje, uz ugodno druženje i čašćenje. Poslije je svijet pošao u Stočana na ručak, a župnik je ugostio u župnoj kući biskupa i svećenike. Sav ovaj događaj popratio je Foto studio „Sliko“ Stolac.

{rokbox album=|ilindan| title=|Sveti Ilija u Stocu 2017. i blagoslov prije sv. Mise na „Trgu sv. Ilije proroka“| thumbcount=|66|}images/stories/vijesti/2017/ilindan/*{/rokbox}