Sveti Ilija u Stocu 2019. i blagoslov prije sv. Mise na „Trgu sv. Ilije Proroka“Na Ilindan, 20. srpnja 2019. u 11,00 sati vjerni puk, kojega je bilo više tisuća, okupio se u dvorištu župne crkve sv. Ilije Proroka u Stocu, zazvonila su zvona, a iz crkve je krenula procesija s predvoditeljem mons. Zdenkom Križićem, biskupom gospićko-senjskim, koji je predvodio misno slavlje uz 20-ak svećenika koncelebranata.

Na početku obreda biskup je ispred kipa na Trgu sv. Ilije Proroka izmolio posvetnu molitvu sv. Iliji. Veličanstveni kip izliven u bronci, visok je 3,5 m., a rad je akademskog kipara Kuzme Kovačića. Poslije molitve i blagoslova „Urbi et orbi – Gradu i svijetu“ svečana procesija uputila se prema vanjskom oltaru ispred Pastoralnog centra. Veliki župni zbor „Mladi“ predvodio je liturgijsko pjevanje.

Sveti Ilija u Stocu 2019. i blagoslov prije sv. Mise na „Trgu sv. Ilije Proroka“

Na početku sv. Mise sve je nazočne pozdravio stolački župnik don Rajko Marković. Prvo je pozdravio biskupa predvoditelja, koji je bio odgojitelj dvojice stolačkih bogoslova, pa je tako otprije povezan sa Stocem, izrazio mu srdačnu dobrodošlicu, a mladi Stoca su biskupu predali umjetničku sliku mg. umjetnosti Marija Šunjića, doc. na fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, Sveučilišta u Mostaru, akril na platnu „Stolački grad Vidoški“, kojega je gradio u VI. st. car Justinijan, isti onaj car koji je u Carigradu sagradio najpoznatiju crkvu svijeta „Aja Sofiju“, zatim je župnik pozdravio, sve svećenike, hrvatske branitelje, predstavnike vlasti, medija, iseljenike i sav vjerni puk.

Sveti Ilija u Stocu 2019. i blagoslov prije sv. Mise na „Trgu sv. Ilije Proroka“Poslije je uzeo riječ predvoditelj, uzvratio na pozdrave, te pozvao narod na kajanje u vjeri kakvu je imao sv. Ilija. Slijedila su misna čitanja koja su čitali bogoslovi i mladi iz župe i sve funkcije toga dana imali su mladi i svu organizaciju Ilindanskih svečanosti sa župnikom su iznijeli mladi Stoca, što je posebno hvale vrijedno. Poslije Evanđelja slijedila je nadahnuta biskupova propovijed koja se pozorno slušala, a u kojoj je biskup sv. Iliju stavio svima koji vjeruju u jednoga Boga za uzor, a svijet pozvao da živi u Ilijinoj vjeri koja je neustrašiva i tvrda. Pod Misom se pričestilo veliko mnoštvo vjernika.

Na kraju sv. Mise, slijedila je biskupova završna riječ, u kojoj je zahvalio župniku Rajku na pozivu, biskupu Ratku na dopuštenju, vjernom puku na pobožnom sudjelovanju, organizatorima na organizaciji ovoga dana, te izrazio radost što je mogao sudjelovati u ovoj župnoj i gradskoj svečanosti po prvi put u Stocu gdje se osjećao zaista kao svoj među svojima i na kraju je slijedila „Lijepa naša“.

Sveti Ilija u Stocu 2019. i blagoslov prije sv. Mise na „Trgu sv. Ilije Proroka“Odmah poslije Mise organiziran je kulturno-glazbeni program domaćeg Folklornog društva što je svijet skupa s biskupom s oduševljenjem popratio i u kolo se uključio. Uslijedilo je opće pučko slavlje, uz ugodno druženje i čašćenje. Poslije je svijet pošao u Stočana na ručak, a župnik je ugostio u župnoj kući biskupa, svećenike i uzvanike. Sav ovaj događaj popratio je Foto studio „Raguž“ Stolac.