Sveti Ilija u Stocu 2020. i blagoslov prije sv. Mise na „Trgu sv. Ilije Proroka“Na Ilindan, 20. srpnja u 11,00 sati vjerni puk, kojega je bilo više tisuća, okupio se u crkvi i u dvorištu župne crkve, zazvonila su zvona, a iz crkve je krenula procesija s predvoditeljem don Željkom Majićem, generalnim vikarom, koji je predvodio misno slavlje uz 15-ak svećenika koncelebranata.

Na početku obreda don Željko je ispred kipa na Trgu sv. Ilije Proroka izmolio posvetnu molitvu sv. Iliji. Veličanstveni kip izliven u bronci, visok je 3,5 m., a rad je ak. kipara Kuzme Kovačića. Poslije molitve i blagoslova svečana procesija uputila se prema vanjskom oltaru ispred Pastoralnog centra. Veliki župni zbor „Mladi“ predvodio je liturgijsko pjevanje.

Na početku Mise sve je nazočne pozdravio stolački župnik don Rajko Marković i naglasio: Svečanu sv. Misu na svetkovinu Ilindana ove godine, trebao je dogovorno predvoditi, i tako je otišlo u javnost, hvarski biskup msgr. Petar Palić. Budući da je u međuvremenu objavljeno da je papa Franjo imenovao mostarsko-duvanjskim biskupom i apostolskim upraviteljem Trebinjsko-mrkanske biskupije msgr. Palića, došlo je do promjene. Biskup Petar je sve pozdravio, na sve zazvao Božji blagoslov i svima čestitao Ilindansko slavlje. Sv. Misu ove godine predvodi don Željko Majić, delegirani generalni vikar iz Mostara. Novomu biskupu Petru čestitamo na imenovanju, a don Željku izražavamo srdačnu dobrodošlicu u Stolac. Okupljeni puk je ovu obavijest radosno prihvatio i srdačnim pljeskom nagradio. U znak dobrodošlice mladi su don Željku predali umjetničku sliku akad. slikara Gorana Milinkovića iz Mostaru, akril na platnu „Kameni spavači“, motiv s nekropole Radimlje kod Stoca. Zatim je župnik pozdravio, sve svećenike, predstavnike vlasti, hrvatske branitelje, predstavnike medija, iseljenike i sav vjerni puk.

Poslije je uzeo riječ predvoditelj, uzvratio na pozdrave, te pozvao narod na kajanje u vjeri kakvu je imao sv. Ilija. Slijedila su misna čitanja koja su čitali bogoslov i mladi iz župe i sve funkcije toga dana imali su mladi i svu organizaciju Ilindanskih svečanosti sa župnikom iznijeli su mladi Stoca, što je posebno hvale vrijedno. Poslije Evanđelja slijedila je nadahnuta don Željkova propovijed koja se pozorno slušala, a u kojoj je propovjednik sv. Iliju stavio svima koji vjeruju u jednoga Boga za uzor, a svijet pozvao da živi u Ilijinoj vjeri koja je neustrašiva i tvrda. Pod Misom se pričestilo veliko mnoštvo vjernika. Pri kraju sv. Mise slijedila je završna riječ generalnog vikara, u kojoj je zahvalio župniku Rajku na pozivu, vjernom puku na pobožnom sudjelovanju, organizatorima na organizaciji ovoga dana, te izrazio radost što je mogao sudjelovati u ovoj župnoj i gradskoj svečanosti i na kraju je slijedila „Lijepa naša“.

Odmah poslije Mise župnik je pred crkvom kod stolačkih mladića počastio svijet osvježavajućim pićima, a zaorio se i domaći bećarac. Poslije je svijet pošao u Stočana na ručak, a župnik je ugostio u župnoj kući svećenike i uzvanike. Tako su Dani sv. Ilije Proroka u Stocu završili na opće zadovoljstvo stolačkog puka, hodočasnika, gosta i prijatelja, popraćeni Foto studijem „Sliko“ iz Stoca. Bogu hvala!