Tijelovo u Stocu, 20. lipnja  2019.Svetkovina Tijelova i ove je godine dostojno proslavljena u Stocu, 20. lipnja 2019. Stolački puk je ispunio župnu crkvu sv. Ilije Proroka, a dio svijeta koji nije mogao u crkvu, ostao je vani pred crkvom pokriven dobrim crkvenim ozvučenjem.

U 18,00 sati započela je svečana sv. Misa, koju je predvodio stolački župnik don Rajko. Svečana procesija je iz sakristije ušla na glavna crkvena vrata predvođena ministrantima, križem i svijećama, zatim dumo, pa župni nogometaši s pobjedničkim peharima, medaljama i ostalim športskim nagradama, jer je ove godine naša stolačka župa po treći pu zaredom osvojila prvo mjesto na 16.-oj Završnici KMNL Crkve u Hrvata u Varaždinu 2019.

Stolački je dumo na početku misnog slavlja pozdravio sve nazočne, a posebno naše ovogodišnje športske prvake, što je okupljeni puk s oduševljenjem prihvatio i naše mladiće prikladnim pljeskom nagradio. Poslije je sve vjernike uveo u tajnu Svetkovine Tijelova i pozvao vjerni puk na iskreno kajanje. Pod sv. Misom pjevao je stolački zbor „Mladi“, pun oltar ministranata, ispred oltara mala djeca spremni za procesiju s košarama punim cvijeća, prvopričesnici u svojim odorama, krizmanici u svojim tunikama, a ovogodišnji maturanti-apostoli također u prikladnim tunikama, pripravni za službu u pratnji Presvetoga. Misna čitanja i molitvu vjernika predvodili su mladi športaši iz župe. Župnik je prikladnim riječima propovijedao o svetkovini Tijelova, a pogotovo o poštovanju Tijela i Krvi Kristove. Puno se svijeta pričestilo, što je također bio znak koliko pobožni puk poštuje i dostojno prima u pričesti Tijelo Kristovo.

Tijelovo u Stocu, 20. lipnja  2019.

Na kraju sv. Mise župnik je najavio svečanu procesiju koja se uputila kroz grad slijedećim redoslijedom: naprijed su krenuli maturanti s križem i upaljenim bakljama, a iza križa 4 zastave papina, hrvatska, stolačka i župska, koje su nosili stolački mladići, zatim su se poredala predškolska pa školska djeca po razredima, mlađi pa stariji razredi, zatim Prvopričesnici obučeni u prvopričesničku nošnju posipajući iz košarica cvijeće pred Presvetim, onda su krenuli ovogodišnji Krizmanici obučeni u krizmaničke tunike, zatim 30-ak obučenih ministranata, pa župnik s Presvetim, a maturanti u bijelim tunikama nosili su baldakin-nebo iznad Presvetoga, u pratnji bakljonoša s upaljenim bakljama, zatim su se uputili pjevači velikog zbora „Mladi“, onda su krenuli župni športaši, ovogodišnji pobjednici, pa vjerni puk Božji. Velika masa svijeta ispunila je stolačke ulice, a procesija se dostojanstveno i pobožno kretala našim gradom uz pratnju župnih redara. Na 4 stajališta-oltara: Podgrad, Kolodvor, Centar i Trg sv. Ilije, Dumo je obavio blagoslov na sve četiri strane svijeta. Kad je procesija došla na Centar grada, gradska su zvona pozdravila procesiju i Presveti Oltarski Sakramenat. Poslije procesije po gradu, u crkvi smo svečanim blagoslovom i pjesmom „Do nebesa“ završili ovaj veličanstveni dan.

Tijelovo u Stocu, 20. lipnja  2019.

Poslije blagoslova, župnik je zahvalio svima koji su sudjelovali u tijelovskim pripremama i organizaciji: Policiji, Komunalnom poduzeću, HNK-u Stolac, prvopričesnicima, krizmanicima, pjevačima, djeci, ministrantima, maturantima-apostolima, mladima, športašima, majstorima i svima koji su svojom aktivnošću doprinijeli ovom velikom slavlju. Zvucima orgulja s kora, župnim zvonima i skladnim pjevanjem zbora i puka „Zdravo Djevo“ završilo je „Tijelovsko slavlje“ u stolačkoj župnoj crkvi, a poslije duhovnog slavlja svijet se nakratko zadržao pred crkvom uz čašicu pića i ugodna razgovora čestitajući našim župnim pobjednicima na ovom do sada trostrukom uzastopnom športskom jubileju. Sve je ovo lijepo zabilježio i ovjekovječio foto-aparatom Foto-studio Raguž Stolac, čiju veliku foto-galeriju možete pogledati u prilogu.