TIJELOVO U STOCU, 2020.Svetkovina Tijela i Krvi Kristove i ove je godine dostojno proslavljena u Stocu, 11. lipnja 2020. Stolački je puk ispunio župnu crkvu sv. Ilije Proroka, a dio svijeta, koji nije mogao ući u crkvu, ostao je vani u dvorištu pokriven dobrim crkvenim ozvučenjem. U 18,00 sati započela je svečana sv. Misa, koju je predvodio stolački župnik don Rajko. Sudionici svečane procesije izišli su iz sakristije na glavni oltar predvođeni ministrantima. Stolački je župnik na početku Misnoga slavlja pozdravio sve nazočne i u crkvi i pred crkvom. Potom je sve vjernike uveo u razmišljanje o tajni svetkovine Tijelova i pozvao vjerni puk na iskreno kajanje pred Bogom.

Za vrijeme sv. Mise pjevao je stolački zbor „Mladi“, koji su ispunili kor do posljednjega mjesta. Oko oltara ministranti, a ispred oltara predškolska i školska djeca spremna za procesiju s košaricama punim cvijeća, prvopričesnici u svojim haljinama, krizmanici u svojim tunikama, a ovogodišnji maturanti – „apostoli“ također u prikladnim tunikama, pripravni za službu u pratnji Presvetoga Sakramenta. Za misna čitanja i molitvu vjernika bili su zaduženi mladi iz župe. Župnik je katekizamskim riječima propovijedao o euharistijskoj svetkovini, napose o štovanju Tijela i Krvi Kristove. Puno se svijeta pričestilo, što je također bio znak koliko pobožan puk, ispovjeđen, poštuje i dostojno prima Tijelo Kristovo.

Na kraju sv. Mise župnik je najavio svečanu procesiju koja se uputila kroz grad sljedećim rasporedom: naprijed su pošli maturanti s križem i upaljenim bakljama, a iza križa četiri zastave: papina, hrvatska, stolačka i župna, koje su nosili stolački mladići. Zatim su se poredala predškolska pa školska djeca po razredima, mlađi pa stariji učenici, potom prvopričesnici u svojoj prvopričesničkoj nošnji posipajući iz košarica cvijeće pred Presvetim.

Za njima su u red stali ovogodišnji krizmanici obučeni u krizmaničke tunike, zatim 30-ak obučenih ministranata, pa župnik s Presvetim, a maturanti u bijelim tunikama nosili su baldakin-nebo iznad Presvetoga, u pratnji maturanata-bakljonoša s upaljenim buktinjama. Potom su se uputili pjevači velikoga zbora „Mladi“, pa vjerni puk Božji. Veliko mnoštvo svijeta ispunilo je stolačke ulice, a povorka je dostojanstveno i pobožno pjesmom i molitvom častila Presvetu Euharistiju našim gradom uz pratnju župnih redara, koji su bezprijekorno organizirali svečanu procesiju. Na 4 stajališta – oltara: Podgrad, Kolodvor, Centar i Trg sv. Ilije, župnik je zazvao Božji blagoslov na sve četiri strane svijeta. Kada je procesija stupila u Centar grada, gradska su zvona sa zvonika Biskupijskog centra pozdravila Presveti Oltarski Sakramenat i sudionike povorke.

Poslije procesije po gradu, u crkvi je svečanim blagoslovom i pjesmom „Do nebesa“ zaključen ovaj veličanstveni Euharistijski ili Tijelovski dan. Poslije blagoslova, župnik je zahvalio svima koji su sudjelovali u pripremama i organizaciji ovoga javnog čašćenja Presvete Euharistije: Policiji, Komunalnom poduzeću, HNK-u Stolac, prvopričesnicima, krizmanicima, pjevačima, djeci, ministrantima, maturantima – apostolima, mladima, majstorima, organizatorima i svima koji su svojom aktivnošću pridonijeli ovom velikom slavlju.

Zvucima orgulja s kora, župnim zvonima i skladnim pjevanjem zbora i puka „Zdravo Djevo“ završilo je „Tijelovsko slavlje“ u stolačkoj župnoj crkvi. Poslije duhovnoga slavlja svijet se nakratko zadržao pred crkvom u ugodnu razgovoru, a potom se uputio svojim kućama. Sve je ovo uspješno zabilježio i ovjekovječio foto-aparatom Foto-studio-Sliko Stolac, čiju veliku foto-galeriju možete pogledati u prilogu.