U groblju na Bačniku slavljena sv.Misa povodom zaštitnika sv. Ante Padovanskoga 2019.U četvrtak, 13. lipnja 2019. u groblju na Bačniku u 11,00 sati sv. Misu služio je stolački župnik don Rajko Marković. Na sv. Misi sudjelovalo je nekoliko desetaka vjernika, Ante Ilijin izbrojio 73, skupilo se dosta kako mještana, tako gostiju i prijatelja.

Pod sv. Misom okupljeni puk je pobožno molio i skladno pjevao. Don Rajko je uputio prikladnu propovijed okupljenom puku, naglasivši da je sv. Ante omiljeni svetac kršćanskog zapada, a posebno hercegovačkog puka, koji je svijet osvojio svojom jednostavnošću i iskrenom vjerom u Boga. On je umro na glasu svetosti 13. lipnja 1231. godine u 36.-oj godini života i zato danas njegov blagdan, a pokopan je u utorak, 17. lipnja i zato utorci sv. Anti, ali i razne druge pučke pobožnosti, pa je sv. Antu stavio za uzor svima. Sv. Ante je svojom poniznošću i iskrenošću osvojio srca ljudi čitavoga kršćanskoga svijeta.

Poslije sv. Mise domaćini su pozvali svoje goste i prijatelje na obiteljsku gozbu. Dumo je čestitao blagdan, kako domaćima tako i gostima i zaželio svima ugodno, lijepo i prijateljsko popodne, a Dumu je ove godine ugostila ručkom obitelj Marija Raguža pok. Mate. Župnik je, s domaćinom Marijom po običaju, poslije sv. Mise obišao i sve ostale kuće, njih šest i svima u obiteljima čestitao, a nakon toga u Marija sa svim ostalim uzvanicima ručao uz ugodan razgovor i prijateljsko druženje.

Poslije ručka na Bačniku Dumo je krenuo za Varaždin gdje se održavala Završnica KMNL Crkve u Hrvata u kojoj je sudjelovala i župa Stolac. Kako je zaista lijepo i Bogu ugodno kad se braća i sestre nađu zajedno najprije kod sv. Mise slaveći Boga i sveca zaštitnika, a onda za obiteljskim stolom blagujući u ugodnom razgovoru s okupljenim prijateljima. Ovo su zdravi i lijepi hercegovački običaji, pa neka žive navijeke!