U groblju u Boljunima slavljena sv. Misa povodom zaštitnika sv. Vida 2020.U ponedjeljak, 15. lipnja 2020. u groblju Boljuni u 11,00 sati sv. Misu služio je don Ivo Šutalo uz koncelebraciju stolačkog župnika don Rajka Markovića.

Na sv. Misi sudjelovalo je nekoliko desetaka vjernika, skupilo se dosta kako mještana, tako gostiju i prijatelja. Pod sv. Misom okupljeni puk je pobožno molio i skladno pjevao. Don Rajko je na početku pozdravio sve nazočne, a don Ivi zaželio srdačnu dobrodošlicu.

Don Ivo je započeo sv. Misu i pozvao narod na kajanje. Poslije evanđelja uputio je prikladnu propovijed okupljenom puku, predstavivši život sv. Vida kao mučenika i moćnoga sveca čitavoga kršćanskoga svijeta, te se zatim osvrnuo na povijest Boljuni i njihov spomen još od prije 300 godina, a poslije je sv. Vida stavio za uzor svima. Na kraju misnoga slavlja svi su okupljeni skupa s dumama napravili jednu prigodnu zajedničku fotografiju.

Poslije sv. Mise domaćini su pozvali svoje goste i prijatelje na obiteljsku gozbu. Dumo je na kraju čestitao blagdan, sv. Vida kako domaćima tako i gostima i prijateljima i zaželio svima ugodno, lijepo i prijateljsko vidovdansko poslijepodne. Zatim je prenio pozdrave i čestitke domaćega sina don Tihomira Šutala, koji ove godine nije mogao sudjelovati u boljunskom vidovdanskom slavlju. Oba duma je ove godine ugostio Vlatko Obradović sa svojom obitelji.

Kako je zaista lijepo i Bogu ugodno kad se braća i sestre nađu zajedno najprije kod sv. Mise slaveći Boga i sveca zaštitnika, a onda za obiteljskim stolom blagujući u ugodnom razgovoru s okupljenim prijateljima. Ovo su zdravi i lijepi hercegovački običaji, pa neka žive navijeke!