U Stocu obilježena 150. obljetnica smrti Pauline Marie JaricotU ponedjeljak, 9. siječnja 2012. sv. Misom u 7,00 sati ujutro obilježena je u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka u Stocu 150. obljetnica smrti Pauline Marie Jaricot utemeljiteljice Djela za širenje vjere. Sv. Misu u prilično popunjenoj crkvi vjernicima, služio je župnik don Rajko i okupljenom puku naglasio, što za nas u Stocu znači ova obljetnica? Naime ovo Lionsko dobrotvorno društvo pomoglo je izgradnju župne kuće u Stocu 1865.

Kako tada u Stocu, za vrijeme turske vladavine, nije bilo župne crkve, a niti župne kuće, društvo se izborilo skupa s dubrovačkim biskupom Čubranićem koji je bio i apostolski upravitelj Trebinjske biskupije, mjesnim župnikom o. Horacijem, te prenjskim dekanom Vidom Maslaćem, da se sagradi velika župna kuća u Stocu. U toj župnoj kući, koja je tada bila jedna od najljepših građevina u Stocu, u prizemlju je bila kapela za crkvenu službu, a na gornja dva kata bile su prostorije za potrebe župnika. Vanjskog kršćanskog znaka nije smjelo biti, ali je Božji puk od početka župnu kuću zvao kapela. Tako i danas stariji svijet zove župnu kuću koja je u posljednje vrijeme obnovljena i danas služi samo za stambeni prostor, a dolaskom Austrougarske dobivena je dozvola i sagradila se današnja župna crkva sv. Ilije Proroka u Stocu od 1902. do 1906.

I još uvijek stoji na fasadi župne kuće na kamenu natpis iz tadašnjih vremena:

Po Božijoj milosti, s troskom liunskoga bratinstva za rasplodjenje sv. viere zazidan ovaj crkveni dom ovdi u Stocu pod biskupom Čubranićem, godine spasenja MDCCCLXV.

Evo, zato je ova velika obljetnica, koja se obilježava i čitavom svijetu, a posebno u Bosni i Hercegovini, važna i za nas u Stocu i bilo je potrebno i dostojno svečano je sa zahvalnošću obilježiti i u našoj župnoj crkvi.

{rokbox album=|PaulineMarieJaricot| title=|Župna kuća| thumbcount=|3|}images/stories/vijesti/2012/paulinemariejaricot/*{/rokbox}