Uskrs u Stocu, 21. travnja 2019.Najveća svetkovina u godini Uskrs u Stocu je proslavljen vrlo lijepo i svečano. Stolački vjerni puk ispunio je župnu crkvu sv. Ilije Proroka do posljednjeg mjesta, a tako i plato pred crkvom.

Svečanu sv. Misu u 11,00 sati predvodio je stolački župnik don Rajko Marković, uz asistenciju velikog broja ministranata. Oko oltara natiskala se djeca, koja uvijek Dumu spremno poslušaju kad ih pozove da dođu oko oltara, jer su oni najljepša ikebana koja može u svečanim Misama zakititi oltar i crkvu. Crkveno pjevanje s kora predvodio je Veliki zbor „Mladi“, a sva crkvena zajednica je glasno i skladno molila i pjevala.

Pod sv. Misom svoj Zlatni jubilej, 50 godina kršćanskog braka proslavili su naši župljani Ivan i Janja Vujnović iz Doluše. Misna čitanja i Molitvu vjernika čitali su unuci naših slavljenika. Poslije drugog čitanja stolački momci, članovi župnog Folklora i crkvenoga zbora „Mladi“ otpjevali su s oltara uskrsnu Posljednicu „Svetoj žrtvi uskrsnici“, pučki u dva glasa, na opće zadovoljstvo svega okupljenoga puka, za što su kasnije dobili brojne čestitke. Dumo je nakon Evanđelja pročitao čestitku našega biskupa Ratka, a onda na kraju i sam u ime svoje i u ime brojnih čestitara župljana i prijatelja iz Domovine i svijeta koji su ovih dana čestitali, svemu okupljenom puku čestitao Uskrs, na što je sva crkva u jedan glas odgovorila: „Hvala, također“!

Poslije sv. Mise, na poziv Dumin, narod se zadržao vani u crkvenom dvorištu u prijateljskom razgovoru i čestitanju uz čašicu pića i uskrsna jaja. A onda se zaorila pjesma, muški i ženski bećarci, zatim se uhvatilo kolo, uz lijepe pučke narodne pjesme, predvođene domaćim Folklorom, pjesma je odlijegala čitavim Stocem, baš lijepo kao u prošla dobra, stara vremena. Poslije je svijet pošao svojim kućama na zajednički obiteljski ručak, a župna su zvona još jedanput oglasila radost Uskrsa u Stocu. Sve ove svete dane Velikoga tjedna i Uskrsa popratio je lijepim fotografijama Foto-Studio-Raguž-Sliko iz Stoca.

FOTOGALERIJA

VIDEO

{youtube}xvnQgiGMwP0|560|315|0{/youtube}