Veliki Četvrtak u Stocu, 9. travnja 2020.  Veliki Četvrtak u Stocu, ove godine, 9. travnja 2020., proslavljen je onako kako nam to diktiraju sadašnje prilike, a prema uputama crkvenih vlasti.

Sv. Misa Večere Gospodnje započela je točno u 18,00 sati kako je bilo i najavljeno. Nakon župnih zvona, župnik don Rajko izišao je na oltar, a mladi su zapjevali ulaznu pjesmu: Spasitelju dobri Isukrste, poslije je dumo započeo Sveto misno slavlje, pozdravio sve nazočne i sve koji u svojim obiteljima ispred malih ekrana, preko naših stolačkih portala prate obrede Velikog četvrtka.

Naglasio je kako Crkva večeras slavi sv. Misu Večere Gospodnje u kojoj je Isus ustanovio dva sakramenta: Svetu Euharistiju – Misu i Svećenički red, napomenuo je kako se pod ovom sv. Misom ispuštaju neki obredi kao: pranje nogu apostolima, predstavljanje Prvopričesnika i prijenos Svetotajstva, zatim je u sv. Misu posebno uključio sve bolesne od ove pandemije, medicinsko osoblje i umiruće, a sve pozvao na iskreno kajanje. Sv. Misa je slijedila svojim uobičajenim tijekom pod kojom su mladi čitali, predmolili i pjevali. Župnik je poslije Evanđelja svijetu uputio prikladnu propovijed naglasivši posebno kako se trebamo moliti za svećenička zvanja, jer ovo je rođendan nas svećenika, da nam Bog dade dobrih i svetih svećenika. Nema Mise bez misnika niti misnika bez Mise, ta dva su sakramenta, koja su na današnji dan ustanovljena, usko povezana.

Poslije pričesne molitve dumo je najavio: „Obredi Velikog petka započinju sutra u 15,00 sati u župnoj crkvi, koji će također biti u izravnom prijenosu, a poslije misnog blagoslova ostat ćemo kratko u šutnji i molitvi pred Presvetim, moleći za svoje osobne potrebe i za svećenička zvanja, zaključit ćemo obred pjesmom i razići se u tišini“. Bogu hvala na svim milostima koje nam šalje i u ovoj kušnji i koji nas nije ostavio, nego je nazočan s nama po sv. Misi i sv. sakramentima u sve dane do svršetka svijeta.