Veliki Četvrtak u Stocu i cjelonoćno klanjanje u noći na Veliki Petak 2017.I ove godine Veliki Četvrtak u Stocu proslavljen je vrlo dostojanstveno i svečano. Na početku sv. Mise u punu crkvu vjernika ušla je svečana procesija na čelu s križem, svijećama, ministrantima, ovogodišnjim Prvopričesnicima u pratnji sestre Alojzije, bakljonošama, apostolima koji su predstavnici ovogodišnjih maturanata i župnikom.

Ulaz procesije pratili su prikladnom pjesmom crkveni pjevači s kora predvođeni djevojačkom skupinom „Angelus“.

Na početku je župnik don Rajko sve pozdravio i naglasio da se večeras spominjemo uspostave dvaju sakramenata sv. Euharistije i sv. Reda. Poslije evanđelja dumo je okupljenom puku uputio prigodnu propovijed, te rastumačio svu tajnu i poruku ove svete večeri. Poslije je po već ustaljenom običaju oprao apostolima – ovogodišnjim maturantima noge, a potom su se okupljenom puku predstavili ovogodišnji Prvopričesnici, njih 19, pod vodstvom sestre Alojzije. Oni će po prvi put u svom životu primiti Prvu sv. Pričest na Mali Uskrs, 23. travnja ove godine.

Nakon predstavljanja slijedila je Molitva vjernika, koju su izrekli naši Prvopričesnici. Na kraju sv. Mise dumo je svim Prvopričesnicima podijelio male kruščiće kao simbol Velikog Četvrtka i ustanovljenja sakramenta sv. Euharistije, nakon čega su i svi ministranti i apostoli dobili prigodne kruščiće.

Poslije pričesti župnik je prenio Presveti Sakramenat na pokrajnji oltar uz pjesmu „Divnoj dakle“. U tišini i šutnji su se vjernici razišli svojim kućama, a crkva je za molitelje i dalje ostala otvorena. Apostoli su skupa sa svojim dumom navratili u Dvoranu za mlade na prigodno čašćenje.

Nakon obreda u župnoj crkvi u noći s Velikog Četvrtka na Veliki Petak, 13. i 14. travnja 2017. od 20,00 do 8,00 sati upriličeno je cjelonoćno dvanaestsatno klanjanje, koje su predvodili mladi iz župe. Klanjanje je organizirano poslije svečane sv. Mise Večere Gospodnje u crkvi na pokrajnjem malom oltaru sv. Josipa gdje je prenesen Presveti Oltarski Sakramenat. Najprije su pred Presveto klekli župnik i časne sestre, a onda su se svakih pola sata izmjenjivali mladi kao počasna straža. Klanjanje su do poslije ponoća predvodili ovogodišnji maturanti koji su bili pod sv. Misom u ulozi apostola i bakljonoša njih 17, zatim ostali mladi iz župe kako se tko ovih dana javljao, a svi obučeni u dolične tunike. Čitavu se noć izmjenjivao narod u crkvi klečeći i moleći u tišini za razne svoje potrebe. Dolazili su pojedinci, čitave obitelji, razne skupine i grupice, razredi, a posebno su ugodno svojom aktivnošću i velikom posjećenošću iznenadili mladi iz župe. Ovo je zaista bila milosna noć za našu župu Stolac, u kojoj nam je sigurno dobri Bog podario mnoga dobra, na čemu smo mu posebno zahvalni. Posljednjih pola sata ujutro od 7,30 do 8,00 sati klanjanje su predvodili i završili dumo i časne sestre. Veliki Petak provodimo u molitvi i sabranosti u svojim obiteljima do popodnevnih obreda, koji počinju u 15,00 sati.

{rokbox album=|velikicetvrtak| title=|Veliki Četvrtak u Stocu i cjelonoćno klanjanje u noći na Veliki Petak 2017.| thumbcount=|45|}images/stories/vijesti/2017/veliki_cetvrtak/*{/rokbox}