Veliki Petak u Stocu, 10. travnja 2020. Veliki Petak i ove je godine u Stocu bio dostojno obilježen u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka iako se nalazimo u posebnim okolnostima pandemije koronavirusa. Bog dao dan lijep i ugodan, uključili smo i vanjski razglas, ali se svijet dobro pridržava uputa nadležnih institucija.

U 15,00 sati župnik don Rajko je izišao iz sakristije na glavni oltar iskazavši mu poštovanje prostracijom ispred oltara, po starom kršćanskom običaju. Nakon toga je ustao, izmolio molitvu, pozdravio sve nazočne i sve koji prate svete obrede iz stolačke crkve na internetu preko stolačkih portala.

Zatim je najavio kompletan program obreda Velikoga petka koji se sastoji od tri dijela: Službe riječi, Klanjanja križu i Svete pričesti. Mladi su pročitali misna čitanja i molitvu vjernika, a svi zajedno s dumom pročitali Muku Isusovu s određenim ulogama. Dumo je nakon pročitane Muke održao kratku i poučnu propovijed naglasivši kako je Isus došao na zemlju da nas otkupi i spasi od zla i grijeha, a mi smo mu uzvratili nezahvalnošću i onda i danas. Međutim, Isus je uvijek s nama jer nas voli, pa i danas u ovoj kušnji, koju je Gospodin dopustio da se vratim, sa svoga lutalačkog puta na pravi put Isusov, jer Isus reče: Ja sam put, istina i život.

Poslije je slijedio obred otkrivanja križa i klanjanja križu, kojemu je dumo iskazao poštovanje poljupcem uime čitave župe i svega gledateljstva. Slijedila je sv. pričest, pod kojom se pjevao Gospin plač. Nakon popričesne molitve, dumo je najavio obrede Velike subote koji će započeti sutra u 18,00 sati, nadamo se u izravnom prijenosu. Danas Crkva ostaje uz križ Isusov, a sutra je Crkva čitav dan uz grob Isusov, koji će biti postavljen ispred glavnog oltara, pa će se vjernici, koji žele, moći tijekom subote pomoliti kod groba Isusova, poštujući trenutne upute i propise, zatim je izmolio molitvu nad narodom, poklonio se križu i svijet se razišao u šutnji.

Križ se postavio na počasno mjesto u crkvi ukrašen svijećama, a Presveto je i dalje, po odredbi Crkve, na glavnom oltaru. Župno osoblje je skupa s mladima poslije obreda pripremilo grob Isusov pred Glavnim oltarom u crkvi, koji će sutra biti vjernicima na raspolaganju za molitvu i meditaciju. Kako su se tijekom izravnog programa pojavili problemi u prijenosu, sutra u subotu moći ćete pogledati snimku Velikoga petka iz stolačke crkve u prijepodnevnim satima.