Veliki Petak u Stocu, 18. travnja 2014.Veliki Petak i ove godine u Stocu je bio zaista veličanstven. Iako je bio kišovit dan, obredi Velikog Petka obavljeni su trdicionalno na stolačkom Križevcu. U 15,00 sati silni svijet, oko 2000 vjernika okupio se u i oko stolačke župne crkve sv. Ilije Proroka. Na plato pred crkvom su u svečanoj procesiji u tišini kako i dolikuje Velikom Petku izašli iz crkve ministranti, apostoli, bakljonoše, sjemeništarac Stanko, bogoslov Damir, te župnik don Rajko obučeni u prikladno liturgijsko ruho, a s. Alojzija već je vani pripremala procesiju.

Župnik je na početku pozdravio čitav skup i rastumačio obrede dana, a potom je krenula veličanstvena procesija od župne crkve, pa kroz čitav grad do na brdo Križevac poviše Stoca. Mjesna policija je profesionalno odradila svoj posao u gradskom prometu.

Na čelo procesije stao je veliki križ kojega je nosio ministrant, praćen dvojicom bakljonoša ovogodišnjih stolačkih maturanata. Zatim su krenuli ministranti, njih preko trideset, pa školska djeca, mladi, majke i očevi s malom djecom, dvanaest apostola-ovogodišnjih stolačkih maturanata obučenih u nošnje iz apostolskih vremena, zatim dumo, praćen bogoslovom i sjemeništarcem, koji je prvi ponio ispred crkve veliki križ, veličine Isusovog križa na kome je Gospodin bio raspet, a onda su križ nosili apostoli naizmjence, pa pjevači svih stolačkih zborova i ostali puk Božji. Najprije smo zapjevali pjesmu: O Isuse daj da pjevam, pa Gospin plač, koji je pjevao čitav Božji puk, tako da je cijeli grad odlijegao od skladne i pobožne pjesme, ma divota!

Kad smo došli pod Križevac dumo je započeo Križni put, pa od postaje do postaje u molitvi i pjesmi sudjelovao je čitav puk Božji. Zaista je bio nezaboravan prizor nepregledne procesije, koja se dostojno i pobožno kretala uz Križevac. Na Križevcu, kad je sav svijet izišao, župnik se prostro ničice po oltaru po staroj liturgijskoj praksi, a svi oko oltara klekli su, kao i sav puk koji je za to imao priliku i tako nekoliko trenutaka u šutnji razmišljali o svetim tajnama Velikog Petka. Zatim je počela služba riječi. Obredi Velikog Petka dijele se u tri djela: Služba riječi – pjevana Muka Isusova, Klanjanje križu – ljubljenje križa i Sv. Pričest. Sva tri dijela popraćena su od Božjega puka vrlo pobožno, dostojno i proživljeno. Bilo je zaista lijepo promatrati pobožni puk kako s velikom pažnjom i dubokom pobožnošću sluša Muku Isusovu, koja je bila pjevana sa svim potrebitim ulogama, kako pristupa s poljupcem Križu Isusovu i kako raskajan prilazi k stolu Kristovu primajuću sv. Pričest. Da se sve odvija u najboljem redu, uz naše bogoslove, pobrinula se s. Alojzija.

Psalam „Puče moj“ pjevale su, za vrijeme ljubljenja križa, dvije djevojačke skupine „Vidoštačka kraljica“ i „Angelus“, a Gospin plač složno i lijepo pjevao je čitav okupljeni puk, predvođen Velikim zborom „Mladi“. Poslije svečanih obreda, stolački vjerni puk razišao se u šutnji, kako je i predviđeno i vratio se svojim kućama obogaćen najvećim tajnama Velikog Petka. Križ se stavio na počasno mjesto u crkvi ukrašen svijećama, Presveto na pokrajnji oltar. Mnogi su vjernici ostali u privatnoj molitvi dugo u noć pred svojim Spasiteljem. Časne sestre Slava i Alojzija, bogoslov Damir i sjemeništarac Stanko poslije su pripremili grob Isusov pred Glavnim oltarom uz kojega sutra na Veliku subotu Crkva ostaje čitav dan u molitvi i razmišljanju.

{rokbox album=|velikipetak2014| title=|Veliki Petak u Stocu, 18. travnja 2014.| thumbcount=|58|}images/stories/vijesti/2014/veliki_petak/*{/rokbox}