Veliki Petak u Stocu, 29. ožujka 2013.Veliki Petak ove godine u Stocu je bio zaista veličanstven. Budući je bio kišovit dan, nije se išlo na Križevac, ali se svijet skupio u velikom broju u 15,00 sati u crkvu i pred crkvom. Na oltar su u svečanoj procesiji u tišini, kako i dolikuje Velikom Petku, izašli ministranti, apostoli, bakljonoše, sjemeništarac Stanko, bogoslov Damir, te župnik don Rajko, koji se prostro ničice po oltaru, a svi oko oltara klekli su, kao i sav puk u crkvi, i tako nekoliko trenutaka u šutnji razmišljali o svetim tajnama Velikog Petka.

Zatim je župnik izmolio molitvu, pozdravio čitav skup i rastumačio obrede dana, a potom je počela služba riječi. Obredi Velikog Petka dijele se u tri djela: Služba riječi – pjevana Muka Isusova, Klanjanje križu – ljubljenje križa i Sv. Pričest. Sva tri dijela popraćena su od Božjega puka vrlo pobožno, dostojno i proživljeno. Bilo je zaista lijepo promatrati pobožni puk kako s velikom pažnjom i dubokom pobožnošću sluša Muku Isusovu, kako pristupa s poljupcem Križu Isusovu i kako raskajan prilazi k stolu Kristovu primajuću sv. Pričest. Da se sve odvija u najboljem redu pobrinula se s. Alojzija. 

Psalam „Puče moj“ pjevala je, za vrijeme ljubljenja križa, djevojačka skupina „Vidoštačka kraljica“, a Gospin plač složno i lijepo pjevala je cijela crkva predvođena s kora „Velikim zborom mladih“.  Poslije svečanih obreda, križ se stavio na počasno mjesto ukrašen svijećama, Presveto na pokrajnji oltar, a svijet se razišao tiho u šutnji. Mnogi su vjernici ostali u privatnoj molitvi dugo u noć pred svojim Spasiteljem. Časne sestre Slava i Alojzija, bogoslov Damir i sjemeništarac Stanko poslije su pripremili grob Isusov pred Glavnim oltarom uz kojega sutra na Veliku subotu Crkva ostaje čitav dan u molitvi i razmišljanju.

{rokbox album=|petak2013| title=|Veliki Petak u Stocu, 29. ožujka 2013.| thumbcount=|30|}images/stories/vijesti/2013/veliki_petak/*{/rokbox}