Završetak listopadskih pobožnosti u župi Stolac 2019.U župnoj crkvi sv. Ilije Proroka u Stocu kroz čitav Gospin mjesec listopad odvijale su se listopadske pobožnosti. Svaku večer, u dobro popunjenoj crkvi stolačkim vjernicima, u 18,00 sati djeca Osnovne škole predmolila su Gospinu krunicu, nakon čega je redovito slijedila sv. Misa.

Na početku pobožnosti zazvonila bi sva tri župna zvona, zatim bi Dječji zbor „Modra rijeka“ započeo, a okupljeni puk složno prihvatio po neku poznatu Gospinu pjesmu, poslije pjesme, župnik don Rajko bi izišao iz sakristije s ministrantima, obučeni u liturgijsko ruho, pred oltar i započeo pobožnost: Vjerovanje, Očenaš i tri Zdravomarije na početku krunice, a onda bi djeca nastavila Gospinu krunicu predmoliti, a puk odgovarati, na kraju krunice, Dumo bi predmolio Gospine Lauretanske litanije klečeći pred Gospinim kipom, a okupljeni puk bi kleknuo u klupe.

Poslije je redovito slijedila sv. Misa pod kojom bi mladi čitali, pjevali i ministrirali. Svakoga četvrtka, koji je ujedno i dan svećenika, upriličili bismo klanjanje Presvetom Sakramentu, za duhovna zvanja i za ostale pojedinačne nakane. Pokaznica s velikom hostijom bila bi izložena na glavnom oltaru. Započeli bismo sa Svet, svet, svet…., Dumo bi tada izrekao nekoliko duhovnih misli i onda se odvijalo klanjanje u osobnoj molitvi i tišini, zatim litanije Presvetom Srcu Isusovu, Divnoj dakle…, kađenje, blagoslov s Presvetim, pohranjivanje Presvetoga u Svetohranište, Blagoslovljen budi Bog, Do nebesa i pripremanje za sv. Misu.

Večeras je na završnicu Gospina mjeseca listopada, 31. listopada u 18,00 sati bilo u našoj župnoj crkvi vrlo svečano. Crkva puna Božjega puka, Dječji zbor „Modra rijeka“ na Gospinu oltaru, ministranti s Dumom oko glavnoga oltara, a kako je četvrtak ujedno i zadnji dan listopada upriličeno je uobičajeno klanjanje Presvetom Sakramentu po ustaljenom protokolu, pa svečana sv. Misa.

Na kraju sv. Mise Dječji zbor je pred oltarom otpjevao jednu Gospinu pjesmu, što je okupljeni puk nagradio spontanim pljeskom i tako smo, završnim misnim blagoslovom, večeras svečano i na opće zadovoljstvo završili Gospin mjesec listopad. Neka nas sve dobri Bog, po zagovoru Blažene Djevice Marije naše nebeske Majke, obdari svojim svetim blagoslovom i milošću.