Bogojavljenje – Sveta Tri Kralja - Vodokršte u Stocu 2021.U srijedu, na Bogojavljenje, 6. siječnja 2021. u stolačkoj župnoj crkvi sv. Ilije Proroka bilo je vrlo lijepo i svečano. Puna crkva naroda i plato pred crkvom, pun kor pjevača, pun oltar ministranata, puni Mali oltari školske djece, a dan kišan, ali pogodan za privući u crkvu sve ljude dobre volje. Ovako veliki skup puka Božjega privukao je stari katolički običaj: „blagoslova soli i vode“ koje vjernici nakon blagoslova nose svojim kućama, te blagoslivljaju kuće, staje, torove, ljanjike, polja, njive, usjeve i sve ono što služi ljudskome rodu.

U 11,00 sati zazvonila su sva tri župna zvona, a onda je ministrantska svita, njih dvadesetak, sa župnikom don Rajkom ušla u svečanoj procesiji iz sakristije na Glavni oltar u crkvu, a kor je započeo i sav puk prihvatio lijepu božićnu pjesmu: Radujte se narodi. Župnik je na početku sve nazočne pozdravio i najavio blagoslov soli i vode, te rastumačio ovaj prastari kršćanski običaj. Nakon blagoslova slijedila je svečana sv. Misa, Dumina propovijed, a veliki dio vjernika pristupio je sv. Pričesti.

Nakon sv. Mise svijet se poklonio malom Isusu u jaslicama pred oltarom, a zatim se malo zadržao u ugodnu razgovoru, pred župnom crkvom, a kako je bila kiša tko je želio mogao je sići u Dvoranu za mlade na čašicu pića koji su posluživali stolački momci, jer se danas zaista u crkvi i pred crkvom okupila čitava stolačka župa. Foto-Studio-Sliko-Stolac svojim je fotosima, kao i uvijek, popratio ovaj lijepi današnji događaj, da se ne zaboravi. Bogu hvala!