Župu Stolac posjetili župnik i pjevači župe Vinjani kod Imotskoga 2018.U subotu, 1. rujna 2018. stolačku župu sv. Ilije Proroka posjetili su župnik i župni pjevački zbor župe sv. Roka iz Donjih Vinjana kod Imotskoga.

Naime župnik fra Josip Sušić predložio je ove godine svojim pjevačima neka izaberu jednu destinaciju gdje žele otići na godišnji izlet i oni odabraše župu Stolac. Fra Josip stupi u kontakt sa stolačkim župnikom don Rajkom Markovićem i sve se dvojica župnika vrlo brzo dogovoriše i posjet se ostvario. Protokol je dogovoren u tri točke: posjet kulturnim dobrima Stoca, sv. Misa u župnoj crkvi i ručak u restoranu.

U 10,00 sati autobus Vinjana stigao je na Nekropolu Radimlja, koja se nalazi na ulazu u Stolac, gdje ih je primio župnik don Rajko i ravnatelj JU Radimlja-Stolac gosp. Ante Vujnović. Ante je gostima na Radimlji predstavio i rastumačio sve stolačke turističke znamenitosti, na čemu su gosti bili ugodno iznenađeni. Poslije ih je don Rajko odveo do Spomenika na Radimlji podignutog žrtvama Drugog svjetskog rata, gdje je 1945. pobijeno od komunista oko 10,000 tisuća Hrvata-katolika, koji su se vraćali s Križnog puta. Poslije je Ante izveo goste na Stari grad Vidoški koji se nalazi na stolačkom brdašcu Križevcu, a koji je u VI. stoljeću podigao kršćanski car Justinijan, isti onaj car koji je sagradio najljepšu crkvu staroga svijeta Aja Sofiju u Carigradu.Župu Stolac posjetili župnik i pjevači župe Vinjani kod Imotskoga 2018.

Poslije obilaska kulturnih znamenitosti po Stocu, gosti su došli pred župnu crkvu gdje ih je ponovno primio i pozdravio stolački župnik. Sada je slijedila priprema za sv. Misu. Časna sestra orguljašica raspoređuje u crkvi pjevače po glasovima u klupama, a župnik fra Josip priprema se za slavlje sv. Mise. Don Rajko je u asistenciji i počinje sv. Misa. Ulazna pjesma, fra Josip nazočne uvodi u tajne sv. Mise, poziva na kajanje i sve se odvija liturgijskim slijedom. Mladi čitaju pod sv. Misom, svi pjevaju i zajednički složno mole i Boga slave. Na kraju sv. Mise poslije popričesne molitve don Rajko gostima predstavlja župu Stolac, njezinu povijest i sadašnjost te znamenitosti u crkvenom dvorištu: uz župnu crkvu predstavlja kip sv. Ilije, Spomenik žrtvama II. svjetskog i Domovinskog rata, Gospinu špilju, Pastoralni centar, Muzej i Galeriju, te sve poziva u župnu Dvoranu za mlade na kratko osvježenje.

Župu Stolac posjetili župnik i pjevači župe Vinjani kod Imotskoga 2018.U dvorani goste dočekuju i primaju članovi župnog Folklora nudeći ih osvježavajućim pićima. Slijedi razmjena darova, dvojica župnika uime dvaju župa razmjenjuju specijalitete i suvenire svatko iz svoje župe, što su nazočni pozdravili pljeskom i osmjehom, a potom kreće pjesma. Najprije domaći folkloraši pozdravljaju goste duhovnim i folklornim pjesmama, a poslije i gosti iz Vinjana uzvraćaju govornim i pjevačkim pozdravima, zatim krenu zajednička pjesma, druženje, čašćenje i ugodan razgovor.

Župu Stolac posjetili župnik i pjevači župe Vinjani kod Imotskoga 2018.Nakon obostranog druženja, domaći župnik poziva goste na prijateljski domjenak u stolački restoran „Vila Ragusa“, gdje ih sve na vratima dočekuje vlasnik gosp. Ante Raguž sa svojim osobljem. Nakon prijema i aperitiva zauzimaju se mjesta za stolovima, župnik fra Josip moli blagoslovnu molitvu i počinje prijateljska gozba. Sve se odvija u dobrom raspoloženju, pjesmi, razgovoru, šali, dosjetkama, a onda župnik gost uime čitave župe Vinjani i pjevačkog zbora upućuje stolačkom župniku i njegovu Folklorno-pjevačkom društvu poziv na uzvratnu posjetu župi Vinjani, što je župnik domaćin odmah rado i prihvatio, samo još treba datum odrediti. Poslije župnik domaćin moli zahvalnu molitvu, zahvaljuje Bogu na ovom susretu, zahvaljuje gostima na posjeti, ugostiteljima na lijepom dočeku i prijemu i oko 16,00 sati druženje se privodi kraju. Gosti polaze do autobusa, pozdravljaju se s domaćinima i kreću za Mostar gdje će malo pogledati mostarske znamenitosti, a onda krenuti polako prema svojim Vinjanima. Lijepo je bilo zajednički se družiti na obostrano zadovoljstvo i gosta i domaćih, gdje se uvijek pojavi želja da se ovakva zajedništvovanja nastave, jer su lijepa, korisna i učinkovita za dušu i tijelo. Bogu hvala!