Župu Stolac posjetili župnik i župljani četiriju župa: Turke, Kuželj, Brod na Kupi i Plešci iz Riječke nadbiskupije 2019.U nedjelju, 2. lipnja 2019. stolačku župu sv. Ilije Proroka posjetili su jednim autobusom od 50-ak hodočasnika župnik i župljani župa: Turke, Kuželj, Brod na Kupi i Plešci, Riječka nadbiskupija. Župnik don Josip Tomić, koji vuče korijene iz stolačkog kraja, u dogovoru sa svojim župljanima odlučio je ove godine posjetiti župu Stolac u Trebinjskoj biskupiji gdje nisu do sada nikada prije bili.

Inače, don Josip je bio kao tajnik u pratnji riječkog nadbiskupa Ivana Devčića 2016. kad je nadbiskup predvodio Ilindansko slavlje u Stocu i ostao nam u vrlo lijepoj uspomeni. Nedavno se don Josip javio stolačkom župniku s ovom idejom posjete što je naš Dumo vrlo rado i objeručke prihvatio. Riječani su odsjeli u Međugorju, a dan prije u subotu, 1. lipnja u pratnji vodiča – naše Dragane Serdar udate Turudić posjetili su Mostar i mostarske znamenitosti, a u nedjelju u 9,15 sati stigli na Radimlju gdje im je ravnateljica JU „Radimlja“ Maja Lopin u dogovoru s našim Dumom osigurala stručno vodstvo u Stocu preko voditeljice Ivane Pažin.

U 10,00 sati gosti su stigli pred stolačku župnu crkvu gdje ih je srdačno, uza zvuke župnih zvona, primio župnik don Rajko i izrazio im srdačnu dobrodošlicu, a stolački mladići iznijeli pod staru lipu osvježavajuća pića. Ivana ih je provela kroz bogatu povijest Stoca od prije 15 tisuća godina pa sve do danas, a Dumo im je u kratkim crtama predstavio sve znamenitosti u krugu stolačke crkve: Župnu crkvu, Kip sv. Ilije Proroka, Spomenik žrtvama Drugog svjetskog i Domovinskog rata, Gospinu špilju, Muzej i Galeriju te Župni pastoralni centar, što su gosti s velikim zanimanjem poslušali, a poslije i pogledali u pratnji voditeljice Ivane.

Nakon toga su ušli u crkvu, pomolili se, pjevači se u pratnji naše orguljašice Emme pripremili za pjevanje, čitači za čitanje, a svi skupa za slavlje sv. Mise. Budući je bila prva nedjelja u mjesecu dvojica duma odmah sjedaju kod oltara za sv. Ispovijed, a narod i domaći i gosti pristupaju sakramentu sv. ispovijedi.

U 11,00 sati zazvonila su župna zvona, a svečana procesija krenula je iz sakristije okolo crkve na glavna vrata predvođena križem, svijećama i ministrantima, te dvojicom svećenika. Pjevači-gosti predvodili su liturgijsko pjevanje, a sav puk srčano prihvatio i zajednički pjevao i Boga slavio. Na početku sv. Mise dumo je sav okupljeni puk i u crkvi i pred crkvom pozdravio, a gostima, na čelu sa župnikom, izrazio posebnu prijateljsku dobrodošlicu, što je domaći puk s radošću prihvatio i goste prijateljskim pljeskom nagradio.

Slijedila je svečana sv. Misa koju je predvodio i propovijedao gost-svećenik u koncelebraciji našega župnika. Gosti su pročitali misna čitanja, dumo evanđelje, a don Josip održao vrlo lijepu sadržajnu i prikladnu propovijed na temelju nedjeljnih čitanja, što je svijet s velikim zanimanjem slušao i s odobravanjem prihvatio. Mnoštvo se vjernika za vrijeme sv. pričesti pričestilo. Na kraju sv. Mise don Josip je zahvalio našem dumi i čitavoj župi na srdačnom i lijepom prijemu te pozvao don Rajka da sa svojim župljanima uzvrati ovu posjetu, da se tako nastavi ovakvo lijepo druženje braće i sestara sa sjevera i juga našega hrvatskog korpusa.

Zatim je slijedila razmjena darova između župnika, gosti su darovali: domaći sir, rakiju šljivu i goranski med, što je dumo odmah poslije sv. Mise iznio vani na stolove, a dumo je darovao: dva autohtona vina žilavku i blatinu, opjevanu domaću župnu lozu iz murvove bačve, župnu monografiju te CD i DVD našega folklora. Dumo je, prilikom predaje dara, naglasio da hercegovačka loza liječi 24 bolesti, pa ih je onda nekoliko nabrojio: kad se porežeš po prstu, polij malo lozom i zarast će ti, kad imaš temperaturu-vatru, stavi rakijavu oblogu po stomaku i temperaturi nigdje traga, kad te boli zub, izmućkaj malo rakijom lozom i proći će, kad te boli glava izmasiraj malo vratne žile lozom, kad si neraspoložen, popij malo loze i raspoložit ćeš se, kad si raspoložen popij malo loze bit ćeš još raspoloženiji i tako 24 bolesti, a onda je dodao župniku, kad te nekad malo naljute župljani, popij malo loze i proći će te ljutnja…., sve je ovo svijet na kraju s osmjehom prihvatio i ovu hercegovačku ljekariju pljeskom odobrio.

Poslije sv. Mise nastavilo se druženje vani pred crkvom uz čašicu domaćih pića, gdje su i gosti i domaći zapjevali uz gitare i harmonike opće poznate hrvatske pjesme, pa smo se baš svi osjećali ugodno i bratski kao da smo vazda zajedno, a dumo je i naglasio na početku sv. Mise da u Crkvi Božjoj nema stranaca, svi smo mi jedan nedjeljiv hrvatski narod u krilu Katoličke Crkve punih 14 stoljeća, ma gdje god živjeli.

Poslije duhovnog programa u crkvi i rekreativnog druženja pred crkvom, goste je Dumo pozvao na zajednički ručak u stolački restoran „Sampjero“, gdje se uz blagovanje nastavilo i dalje veseliti i pjevati. Na kraju je Dumo svima podijelio župnu monografiju, a onda su slijedile završne riječi dvojice svećenika uz konstataciju da su ovo zaista lijepi i potrebni susreti. Pri polasku su gosti nabavili i dobra stolačka vina žilavku i blatinu kod stolačkog vinara Marinka, koji ih je i lijepo počastio uz degustaciju vina i konzumaciju domaćeg sira. Dumo je zatim pošao ispred autobusa, autom naprijed kroz Stolac do Radimlje gdje se s gostima uime čitave župe srdačno pozdravio uz obostrane lijepe osjećaje i komentare. Bogu hvala na ovakvim susretima!