Župu Stolac posjetili župnik i župljani župe sv. Martina iz Karlovca 2018.U subotu, 6. listopada 2018. stolačku župu sv. Ilije Proroka posjetili su jednim autobusom od 50-ak hodočasnika župnik i župljani župe sv. Martina iz Karlovca. Župnik vlč. Filip Pavlović u dogovoru sa svojim župljanima odlučio je ove godine posjetiti župu Stolac u Trebinjskoj biskupiji gdje nisu do sada nikada prije bili. Javio se stolačkom župniku što je naš Dumo vrlo rado prihvatio.

Karlovčani su došli danas u 13,00 sati u stolačku župnu crkvu gdje ih je srdačno primio župnik don Rajko i izrazio im srdačnu dobrodošlicu. U crkvi su se svi skupa pomolili pred Presvetim te po zagovoru sv. Ilije primili blagoslov od Gospodina. Župnik im je ukratko predstavio povijest stolačke župe i predstavio im sve znamenitosti Stoca od prije 15 tisuća godina pa sve do danas, što su gosti s velikim zanimanjem poslušali.

Nakon posjete crkvi obišli su znamenitosti u župnom dvorištu: kip sv. Ilije, Spomenik žrtvama Drugog svjetskog i Domovinskog rata, Gospinu špilju, te Muzej i Galeriju. Poslije su svi, na poziv našega župnika, navratili u Dvoranu za mlade koja se nalazi u sastavu Pastoralnog centra stolačke župe gdje su se malo osvježili i počastili, uz dobru stolačku lozu, te dva autohtona stolačka vina žilavku i blatinu. Župnik je na kraju susreta svima podijelio Turističku monografiju stolačke župe, a ovo prijateljsko druženje proteklo je u ugodnom razgovoru i prijateljskom ozračju.

Karlovački župnik vlč. Filip pozvao je našega župnika don Rajka da nekad na proljeće sa svojim mladima dođe u uzvratnu posjetu župi sv. Martina u Karlovcu, što je naš Dumo rado i prihvatio. Nakon lijepog druženja u Stocu, gosti su nastavili dalje obilaziti Hercegovinu uzduž i poprijeko i nadamo se da će iz Hercegovine ponijeti vrlo lijepe uspomene. Kako je lijepo kad se braća i sestre nađu zajedno, jer mi smo jedan nedjeljiv hrvatski narod, ma gdje živio, u krilu Katoličke Crkve punih četrnaest stoljeća, Bogu hvala!