SVETE MISE U ŽUPNOJ CRKVI U STOCU

U nedjelju, 18. 2. 2024. u župnoj crkvi u Stocu su mise u 8 i 9:30 i 11 sati.
U nedjelju, 25. 2. 2024. u župnoj crkvi u Stocu su mise u 8 i 9:30 i 11 sati.

 

ČISTA SRIJEDA – PEPELNICA

U srijedu, 14. veljače je Čista Srijeda – Pepelnica – početak Korizme: toga dana je strogi post i nemrs. Na večernjoj svetoj misi u 18 sati, će biti blagoslov pepela i pepeljanje.

 

KRIŽNI PUT

Svakog korizmenog petka, ako se drugačije ne odredi, bit će pobožnost križnog puta, u župnoj crkvi, u 17:30 sati a potom sveta misa. Pola sata prije pobožnosti križnog puta, bit će prigoda za ispovijed

 

POKORNIČKO HODOČAŠĆE U HRASNO

I ove godine u sve nedjelje korizme organizirano je biskupijsko Pokorničko hodočašće u svetište Kraljice Mira u Hrasnu. Može se hodočastiti kad tko želi. Naša župa hodočasti u treću korizmenu nedjelju 3. 3. 2024. Pobožnost počinje u 15:00 sati.

KORIZMA

Korizma ili Četrdesetnica započinje Pepelnicom ili Čistom srijedom i traje do Velikoga četvrtka prije podne, a na isti dan Večerom Gospodnjom započinje Veliko ili Sveto trodnevlje, koje završava Večernjom Nedjelje uskrsnuća (usp. Opća načela o liturgijskoj godini i kalendaru, 1969., br.19). Pepelnici je svrha uvesti nas u ozbiljnost korizmenoga vremena, što se posebno vidi u obredu pepeljenja u okviru misnoga slavlja. Tada svećenik pepelom pravi znak križa na čelu ili pepeo posipa po glavi svakomu vjerniku, uz riječi “Obratite se i vjerujte Evanđelju!” Simbolika pepela u Starom i Novom zavjetu ima višestruko značenje, ali uvijek upućuje na prolaznost, potrebu čišćenja, obraćenje, pokoru, pomirenje… Da bi se još više istaknuo pokornički karakter i važnost obraćenja, Crkva propisuje da se na Pepelnicu, uz Veliki petak, treba obdržavati post i nemrs. Osim toga, Pepelnica, kao vrata korizme, poziva vjernike na ustrajnu molitvu, milosrđe i post kroz cijelo korizmeno vrijeme. Pet korizmenih nedjelja koje slijede nakon Pepelnice, a nose naziv Prva, Druga, Treća, Četvrta i Peta, imaju ulogu vjernike sve snažnije uvoditi u Kristovo vazmeno otajstvo, a to se vidi kako iz posebno biranih misnih čitanja, tako i iz naziva tih nedjelja. Prva se korizmena nedjelja tako naziva Čista, Druga Pačista, Treća Bezimena, Četvrta Sredoposna, a Peta Gluha.